torstai 7. huhtikuuta 2011

Pieleen meni Ilmarisen touhut

Minun piti debytoida näyttelijänä otsikossa näkyvin sanoin yläasteella Kalevala-aiheisessa näytelmässä. En muista, kenen roolia minun piti esittää, mutta minun piti julistaa seppä Ilmarisen hankkeet epäonnistuneeksi. Jostain syystä minun vuoroni meni ohi, ja jäin statistiksi. Pieleen menivät sekä Ilmarisen että minun touhuni.
Pielehen menivät myös minun ennustukseni käsipallon miesten SM-liigan pudotuspeleistä. Uhosin, että siuntiolainen Sjundeå IF voittaa Suomen mestaruuden. Se ei ole enää tällä kaudella mahdollista, sillä SIF hävisi välieräsarjan ja joutui pronssiotteluihin.
Veikkasin oikein, että Siuntio jyrää turkulaisen Åbo IFK:n puolivälierissä.  SIFin peli kulki hyvin, kun vastassa oli joukkue, joka osasi hyökätä, mutta ei puolustaa.  Kun vastaan tuli joukkue, joka osasi ja jaksoi sekä hyökätä että puolustaa, törmäsivät siuntiolaiset seinään, josta eivät päässeet läpi. Se seinä oli nimeltään HC West Kauniaisista.
Tilanne oli kahdessa ensimmäisessä välieräottelussa puoliajalla tasan.  Siuntio romahti kummassakin matsissa toisella puoliajalla täydellisesti. Kolmas ottelu Westin kotihallissa Kauniaisten väestönsuojassa eli ”luolassa” oli sarjan ainoa kunnon taistelu. West voitti vasta jatkoajalla.

Minkä takia Siuntio romahti kauden tärkeimmissä otteluissa? Syiksi on esitetty henkisen kantin pettämistä, fyysisen kunnon riittämättömyyttä ja joukkuehengen rakoilua.   
Henkisen kantin pettäminen näkyi hyökkäyspelissä ainakin siten, että Ravo Voosalua lukuun ottamatta kukaan ei uskaltanut heittää kaukaa.Siuntion fyysisestä harjoittelusta olen kuullut sellaisia huhuja, että joukkue ei harjoittelisi ainakaan yhtä kovaa kuin West, Cocks tai Atlas.
Joukkuehenki on näyttänyt hyvältä ainakin pukuhuoneessa. Marcus Sjöstedt sanoi TV-haastattelussa kolmannen välierän jälkeen:  ”Paransimme viimeisessä ottelussa ja pystyimme pitämään kentällä hauskaa.” Uskon, että joukkueen yhteishenki on vähintäänkin ookoo.
Lahjomaton tosiasia on se, että West on pirun nopea, taitava ja kova joukkue. SIF ja West ovat kohdanneet välierissä jo neljänä vuotena peräkkäin. West on vetänyt joka kerta pidemmän korren. Otteluvoitot ovat Westin hyväksi murskaavasti 12-1. West on saanut SIFistä henkisen yliotteen, vaikka joukkueiden kokoonpanot ovat muuttuneet jonkin verran.
Tämänvuotinen kolmas välierä maan alla Kauniaisten pommisuojassa oli loistavaa käsipalloviihdettä.  Tunnelmaa loi Siuntion kolmihenkinen rumpuorkesteri, joka jaksoi lyödä ja huutaa koko ottelun ajan. Siuntiolaisia oli saapunut paikalle viitisenkymmentä. Kotijoukkueella oli noin sata kannattajaa, jotka hävisivät huutokilpailun siuntiolaisille. Suurimmat suosionosoitukset tulivat kuitenkin cd-levyltä kaiuttimien kautta.

Ottelussa kohtasivat myös kaksi Suomen kaikkien aikojen parasta käsipalloilijaa, Mikael Källman ja Jan Rönnberg. Källman toimi Westin valmentajana ja Rönnberg ottelun toisena tuomarina.
Källman odotti Siuntiolta kovempaa vastusta. Hän sanoi Länsi-Uusimaan haastattelussa: ”Kekillä (SIFin valmentaja) on sellainen seitsikko, että ei kun syömään vaan.” Seitsikon muodostivat todennäköisesti kenttäpelaajat Ravo Voosalu, Jaan Kauge, Marcus Sjöstedt, Patrik Grönberg, Johan Skogberg ja Miro Koljonen sekä maalivahti Stefan Thilman tai Petter Forsström. Seitsikolla ei ollut kuitenkaan tarpeeksi kova nälkä.

Vasemman käden murtumasta toipunut Voosalu pelasi puudutettuna ja heitti kolmannessa ottelussa 14 eli yli puolet joukkueensa maaleista.  Hymyilevä ja kiltin näköinen virolainen sai aikaan Westin kannalta yllättävän pahaa jälkeä.

Grönbergin vanha olkapäävamma oli uusiutunut kahdessa ensimmäisessä ottelussa, ja hän sai keskittyä viimeisessä pelissä huoltajan tehtäviin. Grönbergin poissaolo heikensi SIFin hyökkäyspeliä kenties juuri ratkaisevalla tavalla. Siuntio puolusti hyvin kolmannessa ottelussa. Kaiken kaikkiaan puolustus on ollut tällä kaudella Siuntiolla paremmassa kuosissa kuin hyökkäys.
Kuten edellisessä kirjoituksessa arvelinkin, SIF ei pystynyt käyttämään Skogbergin eikä Koljosen nopeutta hyväkseen.  Muut eivät syöttäneet heille palloa laitoihin, eikä kaksikko päässyt pyrähtämään nopeisiin vastaiskuihin. Myöskään keskushyökkääjä Kauge ei päässyt mellastamaan samalla tavalla kuin runkosarjan otteluissa. Hän oli jotenkin flegmaattinen sekä hyökkäyksessä että puolustuksessa.
Westillä ei ollut heikkoa lenkkiä. Valmentaja Källmanin pelikirja toimi lähes täydellisesti. Hän sai joukkueestaan irti paljon enemmän kuin Kekki, jonka pelikirjasta loppuivat sivut kesken. Källman on valmentanut Westiä jo kolme kautta peräkkäin, kun taas Kekki tuli Siuntion peräsimeen kolmen vuoden tauon jälkeen vasta kuusi viikkoa ennen pudotuspelien alkua.  

Westistä tuhojaan tekivät varsinkin nopeat ja taitavat Bromanin kaksoisveljekset Benny ja Joacim. He loistivat sekä takamiehinä että laitapelaajina. Vantterat veljekset Joona ja Teemu Hertola säikäyttivät keskuspuolustuksessa SIFin hyökkääjät jo pelkällä olemuksellaan.   
Sam Kihlstedt teki laidasta maalin silloin, kun sitä tarvittiin. Simon Wörlund syöksyi maalintekoon silloin, kun sitä vähiten odotettiin.  Takamies Tapio Tieralalla oli varaa säästellä maalejaan finaaleihin.
Westin potentiaalisin pelaaja on takamies Joona Raerinne. Mies on pitkä (204 cm) kuin kirahvi, joten hänen ei tarvitse muuta kuin ponnistaa pallo kädessä ilmaan ja heittää muurin yli vastustajan tolppien väliin. Raerinne lienee SM-liigan kookkain pelaaja, sillä hän painaa tilaston mukaan 107 kiloa. Hänen kokoisiaan pelaajia Suomalainen käsipallo tarvitsee enemmän. 

   
Vastustajan peliä yritetään heikentää yleensä kuumentamalla tunteita. Siuntion hallin järjestysmiehet yrittivät helmikuussa runkosarjan ottelussa päinvastaista taktiikkaa.
 He eivät viitsineet sulkea hallin ulko-ovea 15 asteen pakkasella. Westin maalivahti Tomi Kurppa huomautti asiasta, ja ovi pantiin välillä kiinni, mutta se aukesi taas uudestaan. Sama show jatkui koko ensimmäisen puoliajan, kunnes Kurppa pääsi toisella jaksolla toiseen päätyyn kauemmaksi ulko-ovesta lämmittelemään. Siuntio voitti ottelun, joka oli kylläkin merkityksetön.
Välierissä sama kiusanteko ei olisi luonnistunut.  Pakkanen oli mennyt perseelleen jo ajat sitten, ja sitä paitsi Westin maalissa pelasi Kurpan tilalla uusi ja kylmää paremmin sietävä ykkösvahti Patrik Roslander.
West haastaa finaaleissa tosissaan Riihimäen Cocksin, mutta veikkaan silti, että Cocks voittaa viidennen peräkkäisen mestaruutensa. Sydän sanoo West, mutta järki Cocks. Olisi kiva saada uusi seura mestareiden luetteloon, mutta…
Cocks pelasi tällä kaudella SM-liigan lisäksi myös Baltian liigassa, jossa jäi kahden katkeran maalin tappion (välierä ja pronssiottelu) jälkeen neljänneksi. Cocksin pelaajat olivat varmasti hieman väsyneitä välieräsarjassa Atlasta vastaan, ja siksi pelit olivat tasaväkisiä. Vähän aikaa huilattuaan Cocksin pelaajat käyvät hallittua raivoa uhkuen Westin kimppuun.



Siuntio pelaa pronssimitaleista Atlasta vastaan. Ensimmäinen ottelu pelataan huomenna perjantaina (8.4.) Myyrmäessä. Siellä on vastassa Atlaksen fanaattinen kotiyleisö, joka kannustaa iloisesti omiaan, mutta sortuu myös välillä valitettavasti huutelemaan hävyttömyyksiä vierasjoukkueelle. Atlas pöllytti viime keväänä Siuntion pronssiotteluissa.  Nyt on revanssin aika!
Toinen ottelu pelataan heti lauantaina Siuntiossa. Otteluiden maalit lasketaan yhteen, ja enemmän maaleja kahdessa matsissa tehneen joukkueen pelaajat saavat kaulaansa pronssimitalit.  Systeemi on mielestäni huono, ja halventaa pronssin arvoa. Pronssimitalin ansaitsisi mielestäni se joukkue, joka voittaa kaksi ottelua. Pronssista pitäisi pelata siis tarvittaessa kolme ottelua.
Saa nähdä, ketkä tuomitsevat pronssiottelut. Suosikkituomarini Krister Illman ja Tapani Kuri ovat mukavia miehiä, ja heillä on hauskat nimet, mutta en silti toivo, että he pääsevät pronssipeleissä kentälle. He eivät ole parhaimmillaan hektisissä mitalikamppailuissa.   
Siuntiolaiset eivät olleet innostuneita pronssiotteluista heti hävityn välieräsarjan jälkeen. Tunnelma pukuhuoneessa oli rento, mutta enemmänkin siellä puhuttiin tilanteen” nollaamisesta” pubissa kuin pronssiotteluista. Toivottavasti nollaaminen onnistuu. Välieräsarjan häviäminen Westille ei ollut katastrofi, mutta Atlaksen pronssijuhlien seuraaminen Siuntiossa olisi. 

Atlas on voittanut SIFin ainakin viidessä viimeisimmässä (viime kauden pronssiottelut ja kolme runkosarjan ottelua tällä kaudella) joukkueiden kohtaamisessa. Sydämeni sykkii Siuntiolle, mutta järki sanoo tässäkin toisin. Atlas on nälkäisempi ja tahtoo pronssimitalit. Siuntiolaisetkin haluaisivat pronssimitalit, mutta eivät ole valmiita lyömään itseään täysillä likoon.
Voi olla, että tämäkin ennustus menee pieleen. Sitten voidaan sanoa, että pieleen meni kaikki repolaisen ennustukset! 

http://www.lansi-uusimaa.fi/artikkeli/47955-rampa-sif-taistelee-pronssista
http://www.handisliiga.fi/

Teksti ja kuvat: Jyrki Repola          

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti